صندوق اهرمی نوعی از صندوق سرمایه‌گذاری است که از ابزار اهرم برای دستیابی به بازدهی بیشتر در سرمایه‌گذاری استفاده می‌کند. در این نوع صندوق برخلاف برخی از صندوق‌ها، همزمان از هر دو سازوکار «قابل معامله (ETF)» و «صدور و ابطال» برای سرمایه‌گذاری و یا انتقال مالکیت واحدهای صندوق استفاده می‌شود. نوع سازوکار واحدهای صندوق وابسته به سطح ریسک است، بدین‌صورت که واحدهای ETF را واحدهای پرریسک و واحدهای صدور و ابطالی را واحدهای بدون ریسک درنظر می‌گیرند. در صندوق سرمایه‌گذاری اهرمی، عمده منابع سرمایه‌گذاری خود را روی سهام و حق تقدم سهام، خرج می‌کند.

اهرم چیست و چه کاربردی دارد؟

برای درک سازوکار صندوق اهرمی ابتدا باید به مفهوم اهرم بپردازیم، افرادی که در بازارهای فارکس یا ارزهای دیجیتال فعالیت دارند، کاملا با این مفهوم آشنایی دارند. در زندگی روزمره و همانطور که در دروس فیزیک دبیرستان آموخته‌ایم، اهرمی وسیله‌ای است که نیروی وارد به خود را چندبرابر می‌کند، برای مثال ما از اهرم در جابجایی وسایل سنگین استفاده می‌کنیم، براث مثال فرغون از سازوکار اهرم استفاده می‌کند.

پس از درک این مطلب که کارکرد اهرم چیست باید به این سوال پاسخ دهیم که نیروی مطرح شده در بالا، در بازار مالی چه مفهومی دارد؟ پاسخ بدین سوال ساده است، ما از تکنیک اهرم برای چندبرابر کردن بازده استفاده می‌کنیم. در صندوق سرمایه‌گذاری اهرمی امکان دستیبابی به سود چندبرابری وجود دارد، اما در صورت ریزش واحدهای صندوق، به‌همان میزان ضرری چندبرابری را متحمل خواهید شد. به‌ربان ساده در صندوق اهرمی به‌دلیل استفاده از تکنیک اهرم، ریسک سرمایه‌گذاری در آن نیز افزایش می‌یابد زیرا کسب سود بیشتر همیشه با ریسک بیشتری همراه است.

سازوکار صندوق اهرمی

همانطور که در بالا اشاره شد، واحدهای این صندوق همزمان از هردو سازوکار قابل معامله و صدور و ابطالی بهره می‌برد، واحدهای صدور و ابطالی در صندوق اهرمی دارای محدوده سقف و کف سود مشخصی هستند. برای مثال فرض کنید یک صندوق اهرمی دارای سقف بازدهی 30% و کف 25% است، این یعنی درصورت ریزش بازار و بازدهی منفی صندوق، سرمایه‌گذاران واحدهای صدور و ابطالی به‌اندازه کف بازدهی یعنی 25% سود دریافت می‌کنند و در دوران رونق بازار و کسب بازده مثبت در صندوق حداکثر به اندازه سقف بازدهی یعنی 30% به آنها سود تعلق خواهد گرفت.
اما در واحدهای ETF صندوق اهرمی، برخلاف واحدهای صدور و ابطالی دارای کف و سقف بازدهی مشخصی نیستند، در این نوع واحدهای به‌دلیل استفاده از اهرم ما شاهد نوسانات بالایی خواهیم بود. نکته مهم دیگری که می‌توان در این رابطه گفت این مسئله است که واحدهای ETF به‌نوعی پشتیبان واحدهای صدور و ابطالی هستند، بدین‌صورت که:

  • درصورتی که بازدها واحدهای صدور و ابطالی کمتر از کف بازدهی مشخص شده باشند، این گپ میان این دو بازده توسط واحدهای ETF یا پرریسک پوشش داده می‌شود تا صندوق بتواند کف بازدهی مشخص شده را پوشش دهد.
  • درصورتی که بازدهای واحدهای صدور و ابطالی بیشتر از سقف بازدهی باشند، این مازاد بازدهی به سرمایه‌گذاران واحدهای ETF تعلق خواهد گرفت.

توجه فرمایید که حداقل زمان سرمایه‌گذاری برای کسب سود در واحدهای صدور و ابطالی (بدون ریسک) 30 روز است و درصورت عدم رعایت این حداقلی سودی به سرمایه‌گذار تعلق نخواهد گرفت.

بازدهی صندوق اهرمی

در صندوق سرمایه‌گذاری اهرمی باتوجه به بازده صندوق در قبال کف و سقف، امکان وقوع 3 حالت وجود دارد:

1- در ابتدا فرض کنید که صندوق اهرمی مدنظر ما دارای کف بازدهی 25% و سقف بازدهی 30% است برای واحدهای صدور و ابطالی است. اگر بازدهی کسب شده این صندوق در یکسال اخیر 35% یعنی بیشتر از سقف بازدهی باشد، سرمایه‌گذارانی که واحدهای بدون ریسک (صدور و ابطالی) را بدون تغییر میزان سرمایه خود در یکسال خریداری کرده‌اند، در پایان سال همان سقف اعلامی یعنی 30% بازدهی را کسب خواهند کرد و مابه‌التفاوت میان بازدهی کسب شده (35%) و سقف بازدهی (30%) که 5% است به سرمایه‌گذاران واحدهای ETF (پرریسک) تعلق خواهد گرفت. سرمایه‌گذاران واحدهای ETF علاوه بر دریافت بازدهی خود واحدها، سود مازاد واحدهای صدور و ابطالی را نیز از آن خود خواهند کرد.

2- حال اگر بازدهی کسب شده صندوق در یکسال اخیر برابر با 15% یعنی کمتر از کف بازدهی اعلامی باشد، سرمایه‌گذاران واحدهای بدون ریسک (صدور و ابطالی) همان کف اعلامی یعنی 25% را دریافت می‌کنند و این کمبود بازدهی از واحدهای ETF جبران خواهد شد، در این صورت سرمایه‌گذاران واحدهای ETF (پرریسک) بازدهی کمتر از کف بازده‌ واحدهای صدور و ابطالی دریافت می‌کنند.

3- اگر بازدهی کسب شده در صندوق فی‌ما‌بین کف و سقف بازدهی اعلامی باشد، برای مثال بازدهی صندوق در یکسال اخیر برابر با 30% باشد، در این صورت همین مقدار به هر دو نوع سرمایه‌گذاران یعنی سرمایه‌گذاران واحدهای بدون ریسک و پر ریسک پرداخت خواهد شد.

خرید صندوق اهرمی 

برای خرید واحدهای ETF یا پرریسک صندوق سرمایه‌گذاری اهرمی می‌توانید از سامانه معاملاتی رابین تریدر نماد صندوق موردنظر را جستجو و نسبت به خرید آن اقدام کنید. برای خرید واحدهای این صندوق اگر عضو این سامانه نیستید و یا کد بورسی ندارید، می‌توانید از طریق لینک زیر نسبت به دریافت کد بورسی و مشخصات ورود به رابین تریدر اقدام کنید.

اما برای معامله واحدهای بدون ریسک (صدور و ابطالی) سرمایه‌گذار باید فرآیند صدور و ابطال واحدهای صندوق را باتوجه به نحوه خرید (حضوری یا اینترنتی) طی کند، این مورد در سایت هر صندوق به شفافی توضیح داده شده است.

مزایای صندوق اهرمی

بازدهی بیشتر

باتوجه به استفاده از اهرم در این صندوق، درصورتی که واحدهای ETF صندوق اهرمی خریداری شود، امکان کسب بازدهی چندبرابر وجود دارد، فراموش نکنید که درصورت ریزش بازار و کسب بازدهی منفی توسط صندوق، زیان شما نیز چندین برابر خواهد شد.

گزینه مناسب همه افراد

سرمایه‌گذاری در صندوق اهرمی مناسب تمامی افراد با سطوح ریسک‌پذیری مختلف است، افرادی که علاقه‌مند به سرمایه‌گذاری بدون ریسک هستند می‌توانند واحدهای صدور و ابطالی این صندوق را خریداری کنند و افرادی که که سطح ریسک‌پذیری آنها بالا است می‌توانند روی واحدهای ETF این صندوق سرمایه‌گذاری کنند.

  • دقت داشته باشید که در صندوق سرمایه‌گذاری اهرمی، تعداد واحدهای بدون ریسک ( صدور و ابطالی) 2 برابر تعداد واحدهای ETF است.
  • صندوق سرمایه‌گذاری اهرمی دارای بازارگردان نیست، پس تغییر قیمت واحدهای این صندوق تماما به عرضه و تقاضای خود سرمایه‌گذاران بستگی دارد.

سوالات متداول

صندوق اهرمی چیست؟

صندوق اهرمی نوعی از صندوق‌های سرمایه‌گذاری است که از ساز و کار اهرم برای دستیابی به بازدهی مضاعف استفاده می‌کند.

واحدهای صندوق اهرمی چه هستند؟

در صندوق اهرمی همزمان از هر دو نوع واحدهای سرمایه‌گذاری یعنی واحدهای صدور و ابطالی (بدون ریسک) و واحدهای قابل معامله ETF (پرریسک) بهره می‌برد.

ریسک سرمایه‌گذاری در صندوق اهرمی چقدر است؟

باتوجه به استفاده هم‌زمان از هر دو نوع واحدهای بدون ریسک و پرریسک و وجود کف و سقف بازدهی برای واحدهای بدون ریسک، سرمایه‌گذاری در این صندوق می‌تواند بدون ریسک با دریافت کف بازدهی همراه باشد.

{{model.count}}
به مقاله فوق از 1 تا 5 امتیاز دهید.